Versterk je concurrentiepositie met smart industry

 

Door Evi Husson

 

Machines en apparaten die op de markt verschijnen, zijn steeds vaker voorzien van sensoren, chips of drivers. De elektronica maakt verbinding met het internet, met het doel producten slimmer, veiliger en beter te maken. Slimme producten bieden fabrikanten bovendien informatie over het gebruik en de toestand van een product, zodat nieuwe verdienmodellen ontstaan.

 

Smart customization

Hoe meer fabrikanten weten over het gebruik, hoe beter ze klanten kunnen bedienen. Ze doen aan Smart customization. Neem een auto. Vroeger ontvingen fabrikanten nagenoeg geen feedback over de auto’s die de productiefaciliteit verlieten. Met de introductie van het onderhoudsboekje – een soort logboek voor de garage – werd inzichtelijk wanneer welk onderhoud werd uitgevoerd. Tegenwoordig hebben garagisten bij het afgeven van de sleutel meteen een overzicht over de onderhoudshistorie.

De nieuwste generatie auto’s gaan nog een stap verder. Is de oliedruk bijvoorbeeld te laag, dan krijgt de bestuurder een waarschuwing en het verzoek om op een knop te drukken. Automatisch wordt hij met de hulpcentrale in verbinding gesteld. Deze is op de hoogte wie de eigenaar is, waar de auto tot stilstand is gekomen en wat het probleem is, zodat snel een vervangwagen kan worden gestuurd. Aan het eind van de dag ontvangt de bestuurder als service nog een telefoontje om na te gaan of alles naar tevredenheid is verlopen.

 

Voorspellend onderhoud

Producten die worden voorzien van elektronica en internetconnectie zodat ze kunnen communiceren (Industrial Internet of Things) geven fabrikanten de mogelijkheid een enorme hoeveelheid aan data te verzamelen. Deze data op de juiste manier beheren, biedt enorme voordelen. Denk aan een beter inzicht in het gebruik van producten waardoor ze kunnen worden aangepast op de behoefte van de klant (smart customization). Op afstand kunnen fabrikanten hun klanten bijstaan om storingen te verhelpen.

Ook servicebezoeken kunnen slimmer worden ingepland. Data voorspellen namelijk wat het meest geschikte moment is om onderhoud uit te voeren (voorspellend/predictive onderhoud). Er wordt daarbij niet alleen naar de status van de apparaten gekeken, maar ook bijvoorbeeld naar het piekgebruik en de beschikbaarheid van andere apparaten. Onderhoudsmonteurs hebben bovendien meteen de juiste reserveonderdelen bij zich. En het terugkoppelen naar ontwikkelaars en andere monteurs verloopt eveneens goed omdat ook dit is gedigitaliseerd.

 

Stapsgewijs naar smart industry

Industrial Internet of Things of Smart Industry draagt bij aan een stevige concurrentiepositie. Maar hoe kom je tot Smart Industry?

Een eerste stap is om ervoor te zorgen dat aan machines of apparaten slimme sensoren en elektronica wordt toegevoegd die in staat zijn om te communiceren met andere apparaten. Dat geldt eigenlijk voor bijna alle machines, van koffieautomaat tot vrachtauto, van grasmachine tot spuitgietmachine of drukmachine of groentekas.

MQTT-Diagrama_NEW

Data verzamelen en opslaan

Het aantal signalen dat er in een machine wordt gegenereerd, neemt toe, waardoor ook de hoeveelheid aan data toeneemt. Voor het lokaal en autonoom creëren van informatie, wat ook wel edge computing, wordt genoemd, is er veel opslagcapaciteit nodig terwijl de capaciteit van processoren sterk kan wisselen.

Om eenvoudig te kunnen opschalen indien nodig, zijn er meerdere opties: het gebruik van een eigen server, de cloud of serverless computing. Het gebruik van een eigen server beperkt de gebruiker vaak in data opslag en rekenkracht. Bij het plaatsen van gegevens in de cloud wordt rekenkracht en opslag bij aanbieders gehuurd. Bij de laatstgenoemde techniek, serverless computing, staan gegevens niet langer op een server. Door middel van bepaalde technieken wordt het verzamelen van data volledig schaalbaar gemaakt wat betreft zowel de opslagcapaciteit als de  rekenkracht. Alleen wanneer het nodig is – dus wanneer een signaal wordt afgegeven – zullen virtuele machines in de cloud informatie ontvangen en leveren wat een positief effect heeft op de rekenkracht en opslagcapaciteit. Het verzamelen van data wordt volledig schaalbaar.

 

Platform

Bij serverless computing wordt gewerkt met een platform. In zo’n platform (gesloten/privaat of open en toegankelijk voor anderen) komen alle verzamelde data afkomstig van machines of sensoren samen.  Deze data worden gecodeerd waardoor het platform exact weet welke data, wanneer, van welke machine komt en wat deze data betekent. Data wordt met andere woorden informatie. Door data op de juiste manier, gestructureerd op te slaan, wordt het voor het platform mogelijk om noodsignalen te herkennen, in te grijpen wanneer dit nodig is, en dergelijke.

Geleidelijk aan ontstaat een structuur die inzicht geeft in het gebruik van de machines of apparaten die bij klanten staan. De gegevens kunnen worden gepresenteerd op een dashboard, een landkaart of in een soort controlekamer. Een analyse van meldingen gebeurt door een data-analist of door computers die gebruik maken van kunstmatige intelligentie of machine learning. De software zoekt naar patronen, waardoor fabrikanten steeds meer weten over het gebruik, zodat ze daar handig op kunnen inspelen.

 

De praktijk

Voorbeelden zijn er legio. Denk aan sensoren die detecteren of koeien gezond zijn, of er zout op wegen moet worden gestrooid, of landbouwgrond nog voldoende water- en voedingsstoffen bevat. Dit soort informatie kan klanten enorme besparingen opleveren. Tegelijkertijd biedt deze informatie fabrikanten de mogelijkheid nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Service License Agreements of klanten laten betalen voor het gebruik (pay-per-use) in plaats van het bezit. Het geeft mogelijkheden tot het voorspellen van onderhoud waardoor servicemonteurs veel beter kunnen worden ingepland. En als uit de gegenereerde informatie blijkt dat klanten bepaalde functionaliteiten op een product erg veel gebruiken, biedt dit misschien mogelijkheden hen ook andere producten uit het assortiment aan te bieden die nog beter inspelen op deze functionaliteiten. De tevredenheid van zowel de klant als de fabrikant neemt toe.

 

Stappenplan

Uiteindelijk zullen digitale fabrieken gaan spelen met data, met als resultaat, betere producten, nieuwe verdienmodellen en een betere marktpositie. De digitale fabriek wordt niet voor niets de fabriek van de toekomst genoemd.

Om een digitale fabriek te worden, is echter kennis nodig over onder andere het verzamelen van data, het verwerken van gegevens, protocollen, het maken van verbindingen tussen apparaten, het integreren van het huidige informatiesysteem zoals ERP in het nieuwe platform,… Ook de keuze van de juiste software is erg belangrijk. Er is geen kant-en-klare oplossing die je even kunt aankopen en implementeren. Digitaliseren vergt expertise en samenwerking met externe partners die stap voor stap  op een gestructureerde manier bedrijven kunnen begeleiden in hun weg naar een digitale fabriek. Indien u interesse heeft in een concreet stappenplan kunt u contact opnemen met Jan Bruggink. Hij is consultant bij Attributes en heeft ruime ervaring met het implementeren van smart industry. Hij gaat graag met u in gesprek. (Jan.bruggink@attributes.nl – www.attributes.nl)

 

gepubliceerd in: IsotronInfo 4-2018

 

Recent Posts