The Digital Supply Chain

Als ik met u begin over Peppol of Industrial Data Space, zult u zeggen, waar heeft hij het over. In de Fieldlab Smart Connected Supplier Network, waarin druk gewerkt wordt aan het digitaliseren van het gehele orderproces.

Daarbij moet u denken aan aanvragen, stuklijsten, technische productinformatie, forecast, prijslijsten, inkooporders, orderbevestigingen, maar ook pakbonnen en facturen en certificaten..

orderdata van ERP naar ERP klein

 

Het grote verschil met nu is, dat u deze zaken niet meer in uw email zult gaan krijgen, maar direct in uw ERP, waarin u het alleen nog hoeft te accorderen. Met andere woorden, deze processen kunt u nu data driven maken. Dat wil zeggen, dat u process kunt starten op basis van gegevens en niet meer afhankelijk bent van intuïtie of beschikbaarheid van personen. U bent hierdoor in staat deze processen enorm te versnellen.

De voordelen zijn misschien nog niet helemaal helder, maar vergist u niet, er gaan veel kostbare tijd verloren met dit soort processen, nog afgezien van de kostenbesparingen. Als u bedenkt, dat u bij een webshop iets besteld en dat het binnen 15 minuten door een Fullfillment Center uw pakje al klaar staat om door de expediteur afgehaald te worden. Dat kan alleen maar als het gehele proces gedigitaliseerd is. Maar ook als u veel maatwerk wilt uitbesteden scheelt het u enorm op doorlooptijd. Bovendien is het proces ineens schaalbaar geworden. Overtypfouten zijn verleden tijd. U heeft niet een keer zoveel verkopers nodig wanneer uw omzet gaat verdubbelen. Uw leverancier hoeft niet eerst alle artikelen aan te leggen in zijn ERP systeem om ze vervolgens te calculeren. Met een beetje geluk heeft hij zelfs voor het calculeren al software en heeft u binnen een minuut al een prijs.

Om dit mogelijk te maken, organiseren we feitelijk twee dingen voor u. We maken een  digitaal en universeel bericht, die de ander ook kan lezen en we zorgen ervoor dat de berichten veilig van u naar uw leverancier of klant worden verstuurd.

Voor het bericht zijn er al standaarden. De belangrijkste open standaard is UBL van Oasis. UBL staat voor Universal Business Language. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor, dat u regelt hoe u aangeeft dat uw klant in Duitsland zit. Je hebt dan niet de keuze of het BRD of DE moet zijn. Alleen DE is dan de juiste. Geen € . Euro, EURO, maar EUR. Of op gebied van eenheden geen stuks, St, Pc, of Pieces maar is EA de enig juiste. Zo zijn er 10 standaarden binnen UBL waaraan uw bericht moet voldoen.

De FieldLab Smart Connected Supplier Network heeft een aantal aanvullingen (Extensions) geschreven op UBL, waardoor het aanbod nog completer is geworden.

Dan het versturen. Hoe krijg ik het berichtje bij mijn leverancier in zijn systeem. Daar zijn twee belangrijke standaarden voor, die nu echt los komen. De ene is Peppol en de andere is Industrial Data Space. Peppol is in opdracht van de Europese Unie uitgewerkt, omdat zij constateerden dat de markt zit te springen om een goede open standaard. UBL en Peppol worden door alle Europese overheden toegepast en die zijn verplicht per 18 april, deze berichten te kunnen ontvangen. Dit is een interessante ontwikkeling, want 35% van alle bedrijven heeft een overheidsbedrijf als klant. De andere is Industrial Data Space, dat in eerste instantie door Fraunhofer Institute is uitgewerkt.

Beide hebben een zeer hoge beveiligings standaard.

Een groot voordeel van deze twee methoden is, dat het niet op basis van een “peer to peer” en ook niet op basis van een Platform is. Het is dus voor ieder bedrijf geschikt en u kunt zelf uw access provider kiezen die gebruikt maakt van deze standaarden.

Attributes_Berichtenbox_ErrorDetail_V2

 

Wij bieden ook een portal, waarin u kunt zien, welke berichten we voor u hebben verzonden en welke u heeft ontvangen. Als er nog iets niet goed gaat, zullen we u ervan berichten, zodat in geval fouten (berichten die niet gevalideerd kunnen worden) u toch in staat bent om ze te bekijken en eventueel ze handmatig te verwerken. Nog voor een bericht zal worden verstuurd, is er een controle op fouten, dit automatische proces wordt validatie genoemd.  Als u een bericht verstuurd, krijgt u ook de bevestiging of het bericht al dan niet goed is overkomen.Geen “send and pray” protocol meer dus.

Natuurlijk valt er nog veel meer over te vertellen. Het is ook heel interessant wanneer u direct/online de voorraad bij uw leverancier op wilt kunnen vragen.

Binnenkort zullen er nog wel meer berichten over komen, met meer technische inhoud. Maar als u belangstelling heeft, laat het dan even weten. Wij beschikken over een werkend systeem met de hele range aan berichten en zijn officieel Certified Access Provider van Peppol.

Dit is gericht op ketenintegratie, maar wij zijn ook specialist op het gebied van digitaliseren van processen binnen uw bedrijf.

 

Attributes

Jan Bruggink

0653763025

Recent Posts