Er zijn verschillende mogelijkheden om de informatie standaard beschikbaar te maken. Zo zijn er voor producten indelingen gemaakt. Ecl@ss UNSPSC en ETIM voor electronische producten, op basis van  ISO 13584-42.
Naast deze classificatie van producten, is er ook nog een standarisatie op gebied van data uitwisseling. BMEcat op basis van XML bestandsformaat.
Ook opentrans is een formaat voor gegevens uitwisselen, maar dat is meer gebaseerd op  EDI. Electronic Data Interchange.
Zou het niet mooi zijn, als u zonder veel moeite al uw producten aan een ander kunt aanbieden om in zijn/haar website te producten op te nemen?
Doormiddel van cron jobs kunnen updates worden doorgevoerd.
Bij standaardisatie hoort ook het vaststellen van de attributesets. ofwel, welke eigenschappen horen er bij welke produkten. Als je een nieuw artikel aanmaakt is het van belang, dat je alle eigenschappen, die van belang zijn, goed vastlegt. Dit is voor verouderde databases lastig, omdat je vooraf moet aangeven, hoe je de gegevens wil structureren.

Met moderne software is dat allemaal niet meer nodig. De eigenschappen kun je snel en efficiënt opslaan. Hierdoor is standaardisatie minder van belang en zeker geen reden om niet te automatiseren. Dus eerst automatiseren en dan pas standaardiseren.