Model Based Definition en PMI. Wat is het en wat kan ik er mee?

Het heeft grote voordelen om een bedrijf digital driven te maken. Dat geldt ook voor tekeningen en productspecificaties.

De tekeningen worden niet meer uitgeprint of gekopieerd, maar wordt digitaal gedeeld in het bedrijf, cq met uw leverancier. Aan het 3D model hangen alle maten, maar ook alle toleranties. Dat noemen we Product and Manufacturing Information (PMI) Grote voordelen zijn er dan met CAD/CAM of bij het meten van het product. Het tolerantieveld hangt al aan het 3D model. Daarmee bedoel ik het volgende. Een gat van rond 50H7 werd vroeger nominaal getekend, dus een diameter van 50 met als tekst H7 erbij. Het tolerantieveld geeft eigenlijk aan, dat het gat van rond 50 tussen 50.000 en 50.025 moet liggen.

PMI bemating

 

Stel je wilt deze gegevens in CAD/CAM gebruiken of in je meetmachine, dan ligt het midden van je tolerantieveld dus op 50.0125. Als je nu bewerkingen wilt gaan doen, wil je je dus richten op het midden van het tolerantieveld ( 50.0125) en niet op de nominale maat van 50mm.

Stel je krijgt de het onderdeel in aanzichten geleverd in een PDF, dan moet je eerste de hele vorm opnieuw tekenen. Als je geen PMI bemating hebt, moet je ook nog uitrekenen, waar het midden van het tolerantieveld ligt. Met PMI bemating hoeft dat allemaal niet meer. Vorig jaar is ASML hier al mee begonnen en is inmiddels een groot succes. Dat vertelden ze op de beurs VERSPANING 2019 op Vliegveld Twente. Binnen het toepassen van PMI moet je nog iets afspreken over NIST. Dit betreft afspraken over de maatvoering, of je dat metrisch of in inches aan geeft. 

Tevens kunnen alle revisie standen in het model worden opgenomen.

Nu nog over de communicatie in de keten. We sturen een mail met het 3D model erin. en zetten erbij hoeveel je er wilt hebben met een gewenste levertijd. De verkoper van de toeleverancier maakt het artikel aan in zijn ERP systeem en voegt het 3D model toe. Hopelijk komt het aan de calculatie te hangen.

Eigenlijk wil je dit allemaal niet meer. Het zorgt namelijk voor tijdsvertraging (legacy) en persoonlijke voorkeuren. Met Smart Connected Supplier Network, wordt het meer een kwestie van accorderen. Met de nieuwste Peppol versie AS4 kunt u zelfs kiezen, hoe u de data met uw leverancier wil delen. Op basis van Push berichten, Pull berichten of op basis van Synchronisatie.

Zelfs de materiaal- en bewerkingskosten worden door een configurator al bepaald. Eventueel kijkt een werkvoorbereider er voor de zekerheid nog even overheen. Bij plaatwerk is het zo, dat op de oude manier gezette plaatdelen, eerst een uitslag van moet worden gemaakt om daaruit het contour te bepalen van het vlakke deel. Dan nog een tekening van het kanten en eventueel van de laswerkzaamheden.

Met moderne software is dit eigenlijk allemaal verleden tijd. De plaatbewerker weet zelf veel beter  hoe de uitslag er uit moet zien om tot het juiste product te komen. Als u wilt uitbesteden heeft u met PMI bemating dus veel minder werk. Als uw leverancier dan ook nog met 2 minuten de prijs automatisch kan bepalen, dan kan dit alleen al van doorslaggevende betekenis zijn, aan wie de order zal worden vergeven. Het is ook van belang om te weten, dat je als klant niet gaat bepalen hoe de leverancier zijn delen gaat schikken / nesten op de plaat. Dat wil hij namelijk zelf bepalen, omdat hij de orders wil combineren of gebruik maken van restplaat en of vulstukken. Vulstukken zijn delen die veelvuldig voorkomen (afroep orders) waar een plaatwerker zijn platen mooi mee kan aanvullen om volle platen te gaan snijden. 

Een ander groot voordeel is, dat uw bedrijf in één keer schaalbaar is geworden. De werkvoorbereiding heeft niet of nauwelijks last meer van grote aanvragen. In uw ERP systeem liggen alle eigenschappen al vast om een goede offerte te kunnen maken. Nu maakt u een offerte en stuurt die in PDF. Uw klant kan de offerte openen er overnemen. Je wil dat de offerte automatisch goed wordt gekoppeld aan het juiste artikel in het juiste project. Dit is allemaal geen toekomstmuziek meer maar bestaande techniek.

Er is nu veel meer mogelijk, doordat de Europese Unie heeft ingezien, dat we standaarden moeten ontwikkelen op gebied van orderadministratie. Dat komt nu allemaal beschikbaar en is al operationeel. Dit noemen we de Digital Supply Chain, Dit wordt ontwikkelt in de Fieldlab Smart Connected Supllier Network, waar van onderdeel van uitmaken.  Als u meer wilt weten over deze vorm van ketenintegratie, laat het dan weten. Dit is niet alleen voor de maakindustrie toepasbaar maar voor veel zakelijke communicatie.

Nu hoor ik u denken, dus als ik 3D met PMI voor elkaar heb, dan ben ik helemaal klaar. Nou, dat is helaas niet helemaal het geval. U hebt wel een deel van de achterstand weten weg te werken. Bij de “Digital Factory” hebben we namelijk 6 dimensies. De vierde is beschikbaarheid en planning, de vijfde is de kostencalculatie en de zesde is van duurzaamheid en onderhoud.

Volgens mij is er maar één keuze wanneer u overdenkt om te beginnen aan de digital factory, namelijk: “DO or DIE”

Jan Bruggink

 

Recent Posts