Het probleem bij Smart Industry is, dat wanneer je naar congressen gaat, je niet de tools krijgt aangereikt, hoe je het moet doen. Je hoort leuke verhalen, maar eenmaal thuis gekomen, ben je wel enthousiast maar weet je niet waar je moet beginnen.

Deels heeft dat te maken met het feit, dat vele automatiseringsbedrijven niet open zijn over de technieken die ze toepassen. Dan begrijp je niet, hoe het mogelijk is, als ze al weten, waar het om draait. De meeste bedrijven hebben geen notie van WAT nou precies Smart Industry is. Het lijkt een BUZZ-woord maar dat is het niet. Het is namelijk techniek.

Wilem Vermeend, oud staatsecretaris, heeft onderzoek laten doen, naar de kennis onder de ondernemers op gebied van Smart Industry. Hij heeft gevraagd aan ondernemers, of ze bij de volgende termen een idee hadden, waar het over gaat: 3D printen, Robots, Drones, Big Data, Internet of Things, Blockchain, Kunstmatige Intelligentie en Fotonica. Het resultaat van het onderzoek is, dat een ondernemer slechts bij 2 van de 8 onderwerpen enig gevoel had, waar het over ging. Dat is echt schikbarend te noemen en voorspelt niet veel goeds, als daar geen verandering in komt.

Ik noem het vaak een “faster-horse”-syndroom. Henry Ford had er al last van met zijn uitvinding van de T-Ford. Als hij zijn doelgroep zou hebben gevraagd, wat ze zouden willen hebben, zouden ze allemaal een sneller paard hebben gezegd. Dat geldt voor Smart Industry net zo.

 

a lot of time, people dont know what they want until you show it to them

Je zult in ieder geval de basis beginselen van Smart Industry moeten kennen omĀ  er iets mee te kunnen doen. Daar heb je echt Consultants voor nodig, die dat uit kunnen leggen.

Ruud Veltenaar, inspirator van de digitale transformatie, zegt het heel duidelijk. De mensen zullen toegang eisen tot de software, waardoor ze kunnen zien, hoe de algoritmen werken. Er zal in de wereld van automatisering een omslag moeten worden gemaakt, van gesloten naar open. Dat is niet zomaar gedaan, mede omdat het Auteursrecht daar niet echt aan meewerkt.

Bel me voor een afspraak, dan kan ik u ermee op weg helpen.