Het duivelse dilemma

Werken voor Smart Industry is niet gemakkelijk. En ik zal u uitleggen waarom dat zo is.

Gaat het over techniek of gaat het over de te behalen doelen?

Iedereen die met een Smart Industry Consultant praat, dat hij net iets minder slim is dan hij zelf. Zo werkt dat niet, want je bent zelf natuurlijk altijd net iets slimmer als een ander, helemaal als je directeur bent van een mooi bedrijf. Het geeft een soort van competitie, ik ben slimmer dan jij. Dat heeft dus niet zoveel zin, vooral niet, als het  je intentie is om te helpen en samen te werken. Een veel beter woord is dus “Digitale Transformatie”. Dan begrijpt iedereen dat het niet over de slimste gaat maar over automatisering en techniek. De digitale fabriek!

Dan begint het gesprek en begin je te vertellen over de mogelijkheden van data. Wat kan data nu voor uw bedrijf betekenen? Twee glazige ogen kijken je aan.

bril met vraagtekens

 

Ik wordt doodgegooid met uitnodigingen voor Smart Industry, het ene verhaal is nog mooier dan het andere. Maar zie je ons dat al doen? Natuurlijk moet je helemaal niks als directeur eigenaar, alleen vraag ik me af of die keuze echt verstandig is.

Nu begint het duivelse dilemma. Waar zal ik het over hebben. Over de techniek of over de resultaten die hij kan halen. Over de kansen en de bedreigingen? Het gevaar is, dat als ik over disruptie begin, wat het voor een bedrijf kan betekenen om Data Driven te worden, dan klinkt dat voor een ondernemer, die jaren lang heeft zitten ploeteren, nogal ongeloofwaardig. Hoe kan je nou 30% meer omzet draaien tegen gelijke kosten? Hoe kan het nou, dat ik geen order hoef in te typen? Hoe kan het nou, dat ik vooraf gewaarschuwd wordt, nog voor de machine stuk gaat. Als snel lijkt het of je sprookjes staat te vertellen. Dan denk je, laat ik maar stoppen, mijn geloofwaardigheid komt in het gedrang.

Misschien is het verstandig om iets over de techniek te gaan vertellen. Ik begin te vertellen over het ontsluiten van data, een datahub, cloud computing, of nee, nog mooier over serverless computing, multi tennant, over scrum en namespaces, dat er beslissingen worden genomen op basis van gegevens en niet op basis van intuïtie of persoonlijke ervaring. “Oké ! “, zegt de directeur, die de bril er al bij afgezet heeft.

Je ziet hem denken, wat zal ik deze consultant nu eens vragen, waar hij geen antwoord op heeft. Het is even stil. Ik besluit de stilte te doorbreken, een vervolg mijn gesprek.

Je begint ermee door een API te maken, die je aansluit op een IoT platform, voor de industrie noemen we dat IioT, Die techniek kent u vast wel, een Publisher, een Broker en een Subscriber. Die techniek gebruikt u namelijk al lang, maar dat wist u al wel toch? U gebruikt toch wel Facebook of LinkedIn of zo. We maken gebruik van blockchain technologie, met mining en hashes. Wij gebruiken hiervoor de SHA-256. En voor de security hebben we tokens en maken we gebruik van een gedistribueerde No-SQL database. We hadden wat problemen met het repliceren, maar dat is nu opgelost, nu we de laatste release hebben gedeployed.

Natuurlijk zijn er nog steeds mensen, die zeggen dat Smart Industry geen techniek is en dat gewoon logisch nadenken genoeg is. Er zijn ook mensen, die beweren dat de wereld plat is in plaats van rond. Wat ik hiermee wil zeggen is, dat de digitale transitie bol staat van technologie, waar de gebruiker, maar ook de meeste software ontwikkelaars echt de ballen verstand van hebben. Als je niet de laatste stand van techniek toepast, ga je je doelen namelijk veel en veel te laag leggen en dan is het nog maar de vraag of je die gaat behalen.

Je hebt er stomweg specialisten voor nodig. Je kunt ook niet alles meer zelf weten. Samenwerken is dus niet wenselijk, maar NOODZAAK.

Het duivels dilemma is dus, hoe breng je het. Communicatie is echt heel belangrijk in dit geheel. Zijn het de benefits en threats, of is het de techniek? Misschien moet je alleen iets over de techniek vertellen als iemand ernaar vraagt. Ander niets over vertellen.

Dan stap ik in de auto, moet naar de UT. Ik heb de afspraak dit keer niet in mijn agenda staan, anders had mijn auto het zelf al wel in mijn navigatie gezet. Ik vraag Google, die weet het ook wel. Niet omdat ik de weg niet weet, maar omdat ik niet in de file wil staan.

Dan vraag ik me af, hebben al die mensen niet in de gaten wat er aan de hand is? Hoeveel mensen zouden er nog steeds zijn, die nog steeds niet geloven dat de aarde rond is? Dat wat de smartphone allemaal kan, dat je dat ook in een industriële omgeving toe kan passen. Het hoeft echt niet meer met rooksignalen.

 

Mijn conclusie is:

  • Techniek is onlosmakelijk verbonden aan smart industry en heeft een absoluut dominante rol. Je kunt dingen bedenken, die je wil bereiken, maar dan volgt direct: “en hoe???” ; “Hoeveel inspanning kost het, of is het laaghangend fruit???”
  • Verspil geen tijd aan bedrijven die belangstelling hebben, maar geef alleen aandacht aan bedrijven die het ook doen!

Ik heb een klein woordenboekje gemaakt over Jargon in smart industry. Als je het graag wil lezen, stuur me een mailtje, dan zal ik het met je delen. Dan snap je ook, dat smart industry meer is dan gezond verstand. Je hebt de juiste mensen om je heen nodig. Samenwerken.

frog in boiling water

 

Voor meer informatie

jan.bruggink@attributes.nl

of

06 5376 3025

 

Recent Posts