De digitale fabriek of Smart Industry, heeft betrekking op de vierde industriƫle revolutie. Het gaat over het digitaliseren van informatie stromen, meetbaar maken en leren betere beslissingen door te nemen.

Dit gaat over het toepassen van nieuwe technologieƫn met betrekking tot automatisering. In principe gaat het over integratie van systemen en slimme koppelingen.

Je kunt onderscheid maken in horizontale integratie en verticale integratie. Horizontale integratie heeft betrekking op de orderstroom. Hoe gemakkelijk kan de klant informatie van je krijgen, hoe gemakkelijk verloopt het order proces, doorlooptijdverkorting. Verticale integratie heeft betrekking op de integratie van machines en aansturing van de fabriek. Hoe krijg ik beter inzicht in de problemen in de fabriek, waar zitten de bottlenecks, hoe kan ik stilstand voorkomen.

In beide gevallen gaat het over het inzichtelijk maken van gegevens, gestructureerd verzamelen, spreadsheet vermijden, informatie automatisch krijgen in plaats van er naar zoeken, vermijden van overtypen van gegevens.