Digital Supply Chain of ook wel ketenintegratie is het proces om alle informatie tussen verschillende bedrijven te digitaliseren en ook standaardiseren. Hiermee kunnen orders veel sneller en foutloos worden doorgevoerd.

Welke berichten gaat het dan om?

In principe worden alle commerciƫle documenten ondersteund.

1 Forecast voorspelling van afname (meestal nog niet bindend
2 RFQ (request for Quatation aanvraag
3 Catalog Catalogus met prijsinformatie
4 BOM (Bill Of Material) Stuklijst, lijst met assemblies en subassemblies
4 TPD (Technical Product Data) Technische specificaties, zoals tekeningen etc.
5 Order Inkooporder
6 Orderresponse Orderbevestiging
7 OrderStatus Ordervoortgang
8 Despatch Advise Pakbon
9 Certificate Certificaten en maatprotocollen
10 Invoice Factuur

Waar zit dan het voordeel?

Het voordeel voor u als gebruiker is, dat u altijd actuele prijzen in uw systeem hebt staan, veel minder hoeft te zoeken, niet hoeft te bellen naar de status. Een hele stuklijst van 300 onderdelen staat er in 2 minuten in, terwijl uw collega, die dit niet heeft soms 3 weken druk is met het overtypen van de stuklijst. Er worden geen fouten gemaakt met het overtypen van uw order en u hoeft ook geen mensen te hebben, die tijd moeten maken om uw order in behandeling te nemen. Het is onlogisch dat u gestructureerde data naar een ongestructureerd PDF document vertaald om daar later weer in uw eigen ERP systeem gestructureerde data van te maken. In principe hoeft u alleen nog maar te accorderen.

Wat is er nodig?

Als dit echt goed van de grond wil komen, moet er een open standaard ter beschikking komen, die voor de hele industrie toepastbaar is. Om dit te realiseren, nemen we deel aan de Smart Industry Fieldlab “Smart Connected Supplier Network”. Dit noemt men ook wel interoperabiliteit.

De ontwikkelingen van de standaard bevinden zich op twee hoofdniveau’s.

  • de standaardisatie van het inhoud van het bericht
  • de standaardisatie van het verzenden van het bericht

SCSN (Smart Connected Supplier Network) heeft een uitbreiding gemaakt op de UBL (Universal Business Standard) gemaakt, zodat de inhoud van de berichten veel beter aansluit bij de wensen van de industrie.

Voor het versturen van berichten zijn er in principe 3 mogelijkheden. Peer to peer, middels een platform, of met een four-corner model. Het laatste is ontwikkeld in samenspraak met de EU en dat heet Peppol. Met dit laatste model is van belang, omdat je daarmee in eens schaalbaar bent geworden. Eenmaal de connectie gemaakt, dat kun je met ieder bedrijf communiceren. Wij als Peppol Access Provider zorgen ervoor, dat u op het netwerk aangesloten bent. Er zijn inmiddels al meer dan 300 Peppol Access Service Providers, waar u vrij uit kunt kiezen.

4-Corner

Binnen Europa heeft dit veel aandacht, maar ook buiten Europa begint dit netwerk enorm te groeien. Alle Europese Overheden zijn nu met wetgeving aan het ontwikkelen, dat alle overheden op deze manier kunnen communiceren. Maar ook andere werelddelen, zoals Australiƫ en Nieuw Zeeland, hebben zich in middels al aangesloten.

Wilt u hier mee over weten, neem gerust contact op